• Χωρίς κατηγορία
  • 0

Άνοιξη 2014, βροχή και κρύο για τις μέλισσες

{adinserter 2}

Διαβάζοντας μηνύματα σε φόρουμ αλλά και αναρτήσεις σε ιστολόγια βλέπω πως γενικώς η άνοιξη σε πολλά μέρη της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχές. Μέχρι και απώλειες μελισσιών αναφέρθηκαν λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων. Η περιοχή της Κόνιτσας δεν αποτελεί εξαίρεση όπου οι κάτοικοι, μελισσοκόμοι ή όχι,  είδαν τα ξύλα που «έμειναν» από τον ζεστό Φλεβάρη να εξαφανίζονται με γοργούς ρυθμούς ακόμη και σήμερα, αρχές Μάιου,  που ο μετεωρολογικός σταθμός έγγραψε το πρωί 5 βαθμούς.

Ο μετεωρολογικός σταθμός στήθηκε ακριβώς για να μου παρέχει στοιχεία που θα μπορώ να συγκρίνω χρονιά με την χρονιά και να τα συνδυάζω με τους μελισσοκομικούς μου χειρισμούς. Για παράδειγμα η παραγωγή μελιού ή οι σμηνουργίας μπορούν να εξεταστούν σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν νωρίτερα. Προφανώς αυτό μπορούν να το κάνουν όλοι οι μελισσοκόμοι στην περιοχή αφού όλα τα στοιχεία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του μετεωρολογικού σταθμού, ο οποίος «βαφτίστηκε» κιόλας με το όνομα Μέλι Κόνιτσας, για την αποφυγή παρεξηγήσεων με άλλους κρατικούς μετεωρολογικούς σταθμούς.

{adinserter 2}

temp_30

Πολύ λίγες μέρες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 20 ενώ υπήρχαν μέρες που η μέγιστη θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 10 βαθμούς. Οι ελάχιστες πλησίασαν το -0- φτάνοντας τα μελίσσια στα άκρα που λόγω του θερμού Φλεβάρη είχαν ανατπύξει πολλούς γόνους.

Σας παρουσιάζω σε δύο γραφικές παραστάσεις την βροχόπτωση και την θερμοκρασία ( μέγιστη, μέση, ελάχιστη ) ώστε να πάρετε μια εικόνα για τις συνθήκες που επηρεάζουν τις προσπάθειες των μελισσιών μας, για να επιτύχουν την πολυπόθητη εαρινή ανάπτυξη. Προς το παρών τα μελίσσια ( μιλάω με εικόνα που έχω από τα δικά μου και μόνο ) δεν χτίζουν όπως κάποιος θα περίμενε να έχει γίνει τον Απρίλιο. Το χτίσιμο και η παραγωγή του κεριού απαιτούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο σημείο που γίνεται η παραγωγή και είναι μεγαλύτερες από αυτές που χρειάζονται για να προστατευθεί ο γόνος. Έτσι εφόσον έχουμε εδώ και τόσο καιρό μια μέση θερμοκρασία που κυμαίνεται στους 10-11 βαθμούς τα μελίσσια βρίσκονται σε μια κατάσταση χαλαρής σφαίρας στο μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου. Όταν λοιπόν το μελίσσι σχηματίζει ( έστω και χαλαρή ) σφαίρα στην γονοφωλιά δεν μπορεί να ξεκοπεί μια ομάδα μελισσών και να πάει σε άλλο σημείο όπου απαιτείται η παραγωγή κεριού και μάλιστα να φτιάξει τοπικά θερμοκρασία μεγαλύτερη ακόμη και από την σφαίρα. Στο θέμα του χτισίματος έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία καθώς, όπως όλοι οι νέοι, δεν έχω «προίκα» και κάθε μελίσσι ξεκινά από τα 7-8 χτισμένα πλαίσια την προσπάθειά του κάθε χρονιά.

{adinserter 2}

rain_30

Όπως φαίνεται από την γραφική παράσταση τις τελευταίες 30 μέρες οι βροχερές μέρες ήταν πολλές και περιόρισαν σημαντικά την δυνατότητα συλλογής.

Από την άλλη μεριά η βροχόπτωση ήταν επίσης έντονη και παρατεταμένη, καταστρέφοντας αρκετές ευκαιρίες για συλλογή. Όπως και άλλοι συνάδελφοι, παρατήρησα μέλισσες να συλλέγουν γύρη λίγο πριν βραδιάσει με 10 βαθμούς, ενώ μια άλλη μέρα νωρίς το πρωί είδα να πετάνε μέλισσες με πολύ κρύο, βροχή και ομίχλη! Όλα αυτά είναι σημάδια για το πόσο πολύ χρειάζονται πόρους οι αποικίες τώρα που έχουν πολλούς γόνους με αποτέλεσμα να «παραβιάζουν» τους κανόνες ασφαλείας! Είναι προφανές ότι με αυτά τα δεδομένα οι μέλισσες χρειάζονται την βοήθεια του μελισσοκόμου, αν όχι για να επιβιώσουν, τουλάχιστον για να έχουν καλύτερες πιθανότητες για μια παραγωγή.

{adinserter 2}

rain_day

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, μιας κακής μέρας για τις μέλισσες! Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι την στιγμή που βράδιασε έβρεχε συνεχώς! Αυτή ήταν η πρωτομαγιά στην Κόνιτσα αγαπητοί φίλοι!

Στο μέλλον όταν μου το επιτρέπουν οι συνθήκες θα εντάσσω περισσότερα δεδομένα από τον μετεωρολογικό σταθμό στα μελισσοκομικά άρθρα μου.

Καλό μήνα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *