ezi-queen-frame

Χτίσιμο πλαισίου EZI Queen – περιπέτεια

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, επισημαίνω πως το παρακάτω κείμενο δημοσιεύεται ως μια κάπως αστεία μελισσοκομική ιστορία και όχι ως υπόδειξη για το πως χειρίζεται το σύστημα EZI Queen!!! Αυτό το θέμα θα προσπαθήσω να καλύψω όταν και θα έχω κάνει πλήρη  εφαρμογή του.

Το σύστημα βασιλοτροφίας EZI Queen είναι ίσως ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος του είδους, δηλαδή της βασιλοτροφίας χωρίς εμβολιασμό και φυσικά επαφή με την λάβρα. Όπως και άλλα συστήματα διαθέτει ένα μικρό ειδικό πλαίσιο όπου και εγκλωβίζεται η βασίλισσα με σκοπό να γεννήσει και να πάρουμε τις λάβρες εύκολα και ακριβώς όταν πρέπει. Στο παρόν κείμενο φυσικά δεν θα περιγράψω το σύστημα EZI Queen, αλλά το πόσο δυσκολεύτηκα ώστε να χτιστεί τελικά το μικρό ειδικό πλαίσιο το οποίο φυσικά και είναι άχτιστο όταν το παραλαμβάνουμε.

Επειδή ίσως και άλλοι συνάδελφοι πέρασαν το ίδιο και πολλοί άλλοι θα χρειαστεί να «χτίσουν» το συγκεκριμένο πλαίσιο θα σας δείξω τι έκανα και τελικώς μετά από αποτυχημένες προσπάθειες «έχτισα» το πλαίσιο του EZI Queen. Στο τέλος του άρθρου θυμίζω πως πάντα υπάρχει η φόρμα αποστολής σχολίων ώστε να γίνεται και κουβέντα αν χρειάζεται. Εξάλλου μέσα από τα λάθη φτάνουμε στο σωστό.

ezi-queen-frame-9
Μια πρώτη γνωριμία με το ειδικό πλαίσιο του EZI Queen. Περιλαμβάνει ένα πλαστικό διάφραγμα και ένα καπάκι για την εισαγωγή της βασίλισσας.
ezi-queen-frame-10
Η πρώτη προσπάθεια έγινε με την τοποθέτηση της βασίλισσας μέσα στο ειδικό πλαίσιο και στη συνέχεια την τοποθέτηση του πλαισίου κοντά στην γονοφωλιά. Γνώριζα ότι με το διάφραγμα τοποθετημένο μάλλον δεν ήταν εύκολο να χτιστεί. Παρόλα αυτά ήθελα να δω την αποτυχία για να περάσω στο επόμενο βήμα χωρίς βαρίδια.
ezi-queen-frame-13
Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, καμία πρόοδος. Το επόμενο βήμα ήταν να τους «παρουσιάσω» το πλαίσιο με κάποιον πιο φυσικό τρόπο. Το ενσωμάτωσα σε ένα κανονικό πλαίσιο με φύλλο κηρήθρας δεξιά και αριστερά και το τοποθέτησα στην κυψέλη. Φυσικά πρέπει να σημειώσω πως η κυψέλη είχε διαθέσιμο όσο σιρόπι ήθελε.
ezi-queen-frame-14
Μια από τα ίδια, οι μέλισσες έδειχναν να αγνοούν τις προσπάθειές μου και καλά έκαναν. Προφανώς κάποιο λάθος έκανα.
ezi-queen-frame-1
Επόμενο βήμα ήταν να προσπαθήσω να τους πω ότι αν θέλουν να «συνεχίσουν» ένας μόνο δρόμος υπάρχει, ο δικός μου!!! Άφησα το ειδικό πλαίσιο ώς μόνη φυσιολογική διέξοδο για χτίσιμο ( σιρόπι υπήρχε άφθονο ).
ezi-queen-frame-3
Πως σας φαίνεται αυτό ? Εκεί τα βόλευε νομίζω…
ezi-queen-frame-2
Ε αυτό όμως δεν το περίμενα!! Τόσο απέχθεια για το πλαισιάκι ? Μέχρι και πάνω σε ένα κομμάτι σύρμα πήγαν και έχτισαν. Κάπου να πιαστούν αλλά όχι εκεί που ήθελα εγώ.
ezi-queen-frame-4
Τελικά αποφάσισα να πάρω πιο δραστικά μέτρα. Όχι γιατί είχα ανάγκη από το σύστημα αυτό άμεσα, τα μελίσσια μου είναι λίγα. Όμως το ήθελα για την επόμενη άνοιξη ( 2015 ) και έπρεπε να το έχω έτοιμο. Έτσι έβαλα το πλαίσιο μέσα σε ένα κυψελίδιο γονιμοποίησης ( δικής μου κατασκευής ) και έδωσα μια βασίλισσα και ικανή δύναμη μελισσών για έναν και μόνο σκοπό!!! να χτίσουν αυτά τα λίγα τετραγωνικά εκατοστά κηρήθρας! Ε που αλλού θα πήγαιναν. Δόθηκε και σιρόπι και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
ezi-queen-frame-15
Οι μέλισσες έπιασαν το μικρό πλαίσιο. Το πήραν απόφαση…
ezi-queen-frame-7
Ένα καλοχτισμένο πλαίσιο έτοιμο να γεννηθεί και να μου δώσει τις πρώτες βασίλισσες.
ezi-queen-frame-6
Το αποτέλεσμα πολύ καλό.
ezi-queen-frame-5
Το μόνο που προέκυψε ήταν πως οι μέλισσες γέμισαν τα κελιά με το σιρόπι. Το πρόβλημα λύθηκε εύκολα όμως αυτή τη φορά. Τοποθέτησα το μικρό πλαίσιο σε μια κυψέλη που είχε κενό χώρο στην άκρη της. Την επόμενη μέρα οι μέλισσες το είχαν καθαρίσει εντελώς. Έτοιμο λοιπόν για την επόμενη άνοιξη, τ΄ρα δηλαδή.

Το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος. Πριν λίγες μέρες έψαξα να βρω τον εξοπλισμό για να βεβαιωθώ ότι όλα είναι εντάξει ώστε κατά τον Απρίλιο να κάνω την πρώτη προσπάθεια. Με είχε προλάβει όμως ο γιος μου ( 2 χρονών ) και του φάνηκε τόσο ενδιαφέρον το εύρημα, που μάλλον πρέπει να επαναλάβω κάποια βήματα…

Αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι πάνω στο ζήτημα αυτό που μπορεί να απασχολήσει και άλλους μελισσοκόμους, με χαρά θα το διαβάσω.

Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο, πόσο χρήσιμο σου φάνηκε ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *