κηροτήκτης-στέγνωμα-ξύλων

Στέγνωμα καυσόξυλων με τον ηλιακό κηροτήκτη!

Μετά από αρκετό καιρό επανέρχομαι με ένα νέο άρθρο. Παρόλο που υπάρχει έντονη μελισσοκομική δράση δεν προλαβαίνω να καταπιαστώ με τα θέματα στο βάθος που θέλω οπότε δεν γράφω καθόλου όταν δεν μπορώ.

Παρόλο που έχω μια απαράβατη αρχή όσον αφορά αυτή την σελίδα, να γράφω μόνο για μελισσοκομικά ζητήματα, σήμερα θα κάνω μια μικρή παράκαμψη αυτής της αρχής για να μοιραστώ μαζί σας κάτι που ίσως είναι χρήσιμο σε πολλούς. Την χρήση του ηλιακού κηροτήκτη όχι για να λιώνει τις παλιές κηρήθρες αλλά για να στεγνώνει καυσόξυλα! Φυσικά εμπλέκεται μελισσοκομικός εξοπλισμός και έτσι κατά κάποιο τρόπο είμαι μέσα στο θέμα!

Λοιπόν φίλοι μου τα ξύλα που παρέλαβα φέτος ( ευτυχώς όχι όλα ) έχουν πολύ υγρασία. Ακόμη και τα κομμένα προσανάμματα κάποιες φορές με δυσκολία ανάβουν. Έτσι σκέφτηκα  να τα βάλω μέσα στον χειροποίητο ηλιακό κηροτήκτη που παλαιότερα είχα φτιάξει και παρουσιάσει για να δω το αποτέλεσμα.

{adinserter 2}

konitsa-webcam
Δωρεάν ενέργεια… μη το ξεχνάμε ποτέ!

Παρόλο που σαν κατασκευή είχε ψεγάδια, παρόλο που από τότε δεν τον πρόσεξα και ιδιαίτερα και έχει ρωγμές και γενικά σημεία από τα οποία υπάρχει απώλεια θερμότητας στην πράξη μια μέρα όπως η σημερινή με ήλιο το μεσημέρι και θερμοκρασία περιβάλλοντος , σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού «Μέλι Κόνιτσας» λίγο πάνω από 20 βαθμούς, το εσωτερικό του στεγνωτήρα ( τέως κηροτήκτη ) πιάνει με ευκολία πάνω από 80 βαθμούς κελσίου.

κηροτήκτης-στέγνωμα-ξύλων-3
Στραμμένος ακριβώς εκεί που ο ήλιος δίνει την μέγιστη ένταση ( ενέργεια ). 

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό αφού τα ξύλα όχι μόνο στεγνώνουν αλλά σχεδόν «σκεβρώνουν» και ξεφλουδίζονται  από την ζέστη. Τα ξύλα είναι έτοιμα πλέον και ανάβουν πολύ εύκολα.  Φυσικά με καλή συντήρηση και ανάλογα με την εποχή η χρήση του αλλάζει πάλι σε κηροτήκτη. Έχω καταγράψει θερμοκρασία πάνω από 110 βαθμούς το καλοκαίρι! Σημειώνω πως το κερί λιώνει περίπου στους 65 βαθμούς.

κηροτήκτης-στέγνωμα-ξύλων-2
Χωράει αρκετά ξύλα που αρκούν για μερικές ημέρες

Με την ευχή να κρατήσουν αυτές οι ωραίες μέρες όσο πιο πολύ γίνεται για να έχουμε μειωμένα έξοδα θέρμανσης, σας εύχομαι καλό φθινόπωρο και φυσικά το επόμενο άρθρο θα είναι αμιγώς μελισσοκομικό καθώς έχει συσσωρευτεί ωραίο υλικό το οποίο σιγά σιγά πρέπει να ετοιμάσω.

Καλό ξεχειμώνιασμα στα μελίσσια μας συνάδελφοι.

Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο, πόσο χρήσιμο σου φάνηκε ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *