Μέλι Κόνιτσας

Μετά από μια δοκιμαστική εφαρμογή με ζάχαρη άχνη ( σκόνισμα ) σε μόνο μια κυψέλη κατέγραψα το παρακάτω βίντεο. Λίγα δευτερόλεπτα μετά το σκόνισμα η ζάχαρη άρχισε να πέφτει κάτω από τον ανοιχτό πάτο και μαζί της έπεσαν αμέσως και μερικά βαρρόα. Στην παρούσα δημοσίευση απλά παραθέτω το βίντεο. Θεωρία, πρακτική και συμπεράσματα από το σκόνισμα θα έχω άλλη φορά. Πολύ περιληπτικά πάντως πρέπει να αναφέρω ότι ένα απλό σκόνισμα είναι περισσότερο χρήσιμο για να μαζέψεις μερικά βαρρόα για να τα δεις από κοντά και να τα μελετήσεις παρά για να βοηθήσεις το μελίσσι. Χρειάζονται πολλά σκονίσματα ανά λίγες ημέρες έτσι ώστε να υπάρξει κάποια αξιόλογη μείωση του ( ενήλικου ) πληθυσμού τους σε μια εποχή ( όπως τώρα ) που μέσα στο γόνο είναι ήδη τα μικρά βαρρόα που σε λίγες μέρες θα γεμίσουν την κυψέλη και θα αρχίσουν να φαίνονται με γυμνό μάτι ( τέλος καλοκαιριού οι ισορροπίες έχουν αλλάξει και η αναλογία βαρρόα / μέλισσες μεταβάλλεται με αναπάντεχους ρυθμούς ). Γενικώς όμως είναι δοκιμασμένη πρακτική και θέλει τον τρόπο της.

{adinserter Meli_post}

Στο βίντεο παρακολουθήστε μερικά βαρρόα στο χέρι μου που μάζεψα από κάτω όταν έπεσαν για να τα δω καλύτερα. Μια μέλισσα επίσης επισκέφθηκε το χέρι μου και απλά περνώντας δίπλα από τα βαρρόα ένα από αυτά κυριολεκτικά κόλλησε πάνω στο πόδι της χωρίς να το καταλάβει ! Φανταστείτε τι γίνεται μέσα στον πάτο της κυψέλης αν πέσει ένα ζωντανό βαρρόα κατά λάθος. Η επιστροφή του στο γόνο είναι σχεδόν βέβαιη! Για τον λόγο αυτό έχω φτιάξει πάτους 100% αεριζόμενους όσον αφορά την έκταση.

{adinserter Meli_post}

{adinserter Meli_post}

2 Comments

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    στην ουσια τελικα, η αχνη ζαχαρης, ειναι ημιμετρο κατα βαρροα.

  • Η βαρρόα δυστυχώς θέλει καλή αγωγή και όχι μια φορά τον χρόνο. Από τα μέσα καλοκαιριού και μετά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Δεν αρκεί 1 θεραπεία μόνο τον χειμώνα, δυστυχώς. Η ζάχαρη άχνη έχει δοκιμαστεί αρκετά και από καλούς επιστήμονες, όμως κάποιος πρέπει να ξέρει τι προσφέρει και πότε. Για παράδειγμα αν κάποιος κάνει αντικατάσταση βασίλισσας και το μελίσσι μείνει ορφανό για ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο ο μελισσοκόμος κάθε λίγες μέρες το αχνίζει, το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά καλό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Threesome