θυμόλη-σιρόπι-νοζεμίαση-7[1]

Σιρόπι με θυμόλη για την νοζεμίαση. Πως φτιάχνεται ( φωτό )

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !!! Κατόπιν προτροπής του Άνθιμου Σιγκούδη επισημαίνω πως πρέπει να γίνεται χρήση του καθαρού οινοπνεύματος και όχι του μπλε. «ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ 95% ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΠΛΕ 93% ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΕΡΕΒΙΝΘΕΛΑΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, Άνθιμος Σιγκούδης». 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Στην παρούσα ιστοσελίδα παρουσιάζονται απλώς ιδέες και υλοποιήσεις με απώτερο στόχο την αλληλοενημέρωση και τελικό στόχο την βελτίωση. Σε καμία περίπτωση ( ειδικά στην περίπτωση των φαρμάκων ) δεν γίνονται συστάσεις. Θα πρέπει όλοι οι μελισσοκόμοι να καταλαβαίνουν τι κάνουν και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό που κάνουν στα μελίσσια τους. Διαφορετικά θα εξαρτώνται από τους άλλους.

Μια «μικρή» εισαγωγή. Μετά από την ενημερωτική συνάντηση που έγινε στην βιβλιοθήκη της Κόνιτσας όπου παρουσιάστηκε η χρήση της θυμόλης για την νοζεμίαση και του οξαλικού οξέως για το βαρρόα, φάνηκε πως γενικώς υπάρχει η τάση και η έλξη στην χρήση έτοιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, παρόλο που στοιχίζουν ακριβότερα σε αντίθεση με τις δύο δραστικές ουσίες που αναφέρθηκαν και έχουν μελετηθεί σε βάθος από πανεπιστήμια όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους και την ασφαλή χρήση τους ( βιολογικά ) . Πιστεύω πως το γεγονός ότι απαιτείται από τον μελισσοκόμο να ζυγίσει, να μετρά και εντέλει να φτιάχνει το μείγμα μόνος του επιδρά αρνητικά, φαντάζει ως δύσκολη διαδικασία.

Στον παρόν δείχνω ένα πραγματικό παράδειγμα, πως ετοιμάζεται το σιρόπι με θυμόλη για την νοζεμίαση σύμφωνα με την κοινώς αποδεκτή και ασφαλή αναλογία του 1 γραμμαρίου ανα 15 λίτρα σιρόπι αναλογίας 1:1 ( ερευνώνται και πιο ισχυρές δόσεις ). Κατά την διάρκεια των ενημερωτικών συναντήσεων αλλά και σε συνομιλίες με φίλους και γνωστούς βλέπω μια δυσκολία όσον αφορά τον υπολογισμό της απαιτούμενης θυμόλης. Ειδικά εκείνοι που έχουν 1-2 μελίσσια στην αυλή τους ή και λίγα παραπάνω, μάλλον δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. Φαντάζει δύσκολο να ζυγιστεί η θυμόλη που απαιτείται για παράδειγμα για να φτιάξεις 3-4 λίτρα σιρόπι για ένα μελίσσι. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ όλοι να κάνουν την αγωγή, ειδικά σε περιβάλλοντα όπου τα μελισσοκομεία πλέον έχουν γίνει πάρα πολλά και απέχουν λίγες δεκάδες μέτρα ( κάτι τέτοιο πάει να γίνει στην Κόνιτσα και θα αποπειραθώ να το προσεγγίσω σε άλλο άρθρο ).

Η θυμόλη με τον τρόπο αυτό συνίσταται να δίνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο, κάθε χρόνο, άσχετα αν τα μελίσσια μας δείχνουν να έχουν κάποια σημάδια ή όχι.  Δεν είναι δα και νόμος του κράτους, αλλά σαν εθνική στρατηγική είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Εξάλλου την παραγωγή και κατά συνέπεια το κέρδος του μελισσοκόμου προσπαθεί να προστατεύσει.

Για λόγους ευκολίας καλό είναι οι μελισσοκόμοι να γνωρίζουν κάποιες σταθερές αλλά και να κάνουν χρήση της απλής μεθόδου των τριών. ( υπάρχει στην ιστοσελίδα σαν online εργαλείο με παραδείγματα )

ΒΑΣΙΚΟ ! 1 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερό μας δίνουν περίπου 1,6+ λίτρα σιροπιού.

ΒΑΣΙΚΟ ! Για κάθε 15 λίτρα σιροπιού για την Νοζεμίαση προσθέτουμε 1 γραμμάριο διαλυμένης θυμόλης.

ΒΑΣΙΚΟ ! Αν τυχόν φτιάξετε σιρόπι παραπάνω από όσο χρειάζεστε, μπορείτε να το κρατήσετε. Ειδικά τώρα που έρχετε χειμώνας δεν θα πάθει τίποτα. Δώστε το την άνοιξη. ( η θυμόλη συντηρεί το σιρόπι )

ΒΑΣΙΚΟ ! Όλα μοιάζουν εύκολα σαν παιχνιδάκι αν έχουμε μια ζυγαριά ακριβείας όπως αυτή των εικόνων. Είναι φτηνή και κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να λείπει από κανέναν μελισσοκόμο. Όλες οι δραστικές ουσίες πρέπει να ζυγίζονται εύκολα και με ακρίβεια.

ΒΑΣΙΚΟ ! Δεν είναι ανάγκη να προμηθεύεστε μεγάλες ποσότητες θυμόλης, τα φαρμακεία την δίνουν και μετρημένη σε γραμμάρια. Αυτό το λέω για την περίπτωση που κάποιος έχει πολύ λίγα μελίσσια και δεν θέλει να χρεωθεί μια συσκευασία π.χ του μισού κιλού που κοστίζει αρκετά χρήματα. Οι υπόλοιποι λογικά έχουν ήδη θυμόλη στην αποθήκη τους.

ΒΑΣΙΚΟ ! Η χορήγηση του σιροπιού με θυμόλη αποτελεί εποχιακό μελισσοκομικό χειρισμό που συμπίπτει με το όφελος της διεγερτικής τροφοδότησης ( άνοιξη και φθινόπωρο ). Δεν είναι ένα τάισμα σιροπιού, είναι αγωγή κατά μιας ασθένειας που όλα τα μελίσσια έχουν ( κάτι σαν εμβόλιο, το κάνεις προληπτικά ). Θωρακίζει τις πιθανότητές μας για μια καλή παραγωγή.

ΒΑΣΙΚΟ ! Το σιρόπι με θυμόλη δεν είναι τόσο ελκυστικό όσο το απλό. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει χώρος και στις κηρήθρες να τοποθετηθεί από τις μέλισσες. Πέρυσι που είχαμε έντονη έκκριση το φθινόπωρο τα μελίσσια ήταν γεμάτα και κάποια δεν το πήραν ( τους δόθηκε την άνοιξη ). Φέτος παίρνουν το σιρόπι της θυμόλης σαν να είναι το τελευταίο τους! Η πρόγνωση του καιρού ( 27/10/2015 ) μας δίνει ένα καλό παράθυρο για την χορήγηση του σιροπιού με καλές μέρες. Αν ο καιρός κρυώσει δεν θα είναι εύκολο για τις μέλισσες να το πάρουν. Εξάλλου μετά την χορήγηση της θυμόλης πρέπει να γίνουν οι ετοιμασίες για το ξεχειμώνιασμα και οι πάσης φύσης και έμπνευσης τροφοδότες σιροπιού δεν βοηθούν με την παρουσία τους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ! Μπορεί να ετοιμαστεί ένα ΔΥΝΑΤΟ μείγμα θυμόλης και οινοπνεύματος και να το έχουμε έτοιμο, δηλαδή διαλυμένο. Οπότε απλώς φτιάχνουμε το σιρόπι και ρίχνουμε την κατάλληλη ποσότητα του προετοιμασμένου μείγματος ( PREMIX ) μέσα. Αυτό ωφελεί στο πρακτικό κομμάτι πάρα πολύ. Δηλαδή δεν καταπιανόμαστε συνέχεια με ζύγισμα και την θυμόλη, κάθε φορά που φτιάχνουμε σιρόπι. Θα παρουσιαστεί σε επόμενο άρθρο. 

Σήμερα θα παρουσιαστεί το πως φτιάχνουμε το σιρόπι, σε επόμενο άρθρο θα παρουσιαστεί συνοπτικά για ποιο λόγο πρέπει να αντιμετωπίζουμε την νοζεμίαση. Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες αν δεν γίνει αγωγή και φυσικά πως απειλείται η παραγωγή. Ουσιαστικά θα είναι η ύλη που παρουσιάστηκε στην ενημερωτική συνάντηση.

Τα απαραίτητα σύνεργα. Κρυσταλλική θυμόλη, οινόπνευμα, ζυγαριά ακριβείας, ένα δοχείο και ένα αναδευτήρα.
Τα απαραίτητα σύνεργα. Κρυσταλλική θυμόλη, οινόπνευμα, κουταλάκι, ζυγαριά ακριβείας, ένα δοχείο και ένα αναδευτήρα. «ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ 95% ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΠΛΕ 93% ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΕΡΕΒΙΝΘΕΛΑΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, Άνθιμος Σιγκούδης».  
θυμόλη-σιρόπι-νοζεμίαση-5
Να και η θυμόλη μας
θυμόλη-σιρόπι-νοζεμίαση-6
Η ζυγαριά απαραίτητη. Βάζουμε πρώτα το κυπελάκι πάνω στην ζυγαριά, πατάμε το T ( tare – απόβαρο ) για να μηδενίσει
Στην συνέχεια βάζουμε όση θυμόλη χρειαζόμαστε. Αυτές οι ζυγαριές μετράνε σε χιλιοστά του γραμμαρίου οπότε μπορείτε να πάρετε άνετα την ποσότητα για ένα μελίσσι. Δεν υπάρχει δικαιολογία.
Στην συνέχεια βάζουμε όση θυμόλη χρειαζόμαστε. Αυτές οι ζυγαριές μετράνε σε χιλιοστά του γραμμαρίου οπότε μπορείτε να πάρετε άνετα την ποσότητα για ένα μελίσσι. Δεν υπάρχει δικαιολογία.
Προσθέτουμε και λίγο οινόπνευμα ( ίσα να καλυφθεί η θυμόλη ) και ανακατεύουμε καλά, πολύ καλά. Ακόμη και στο αλκοόλ χρειάζεται κάποια ώρα να διαλυθεί. ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ, να μη μείνουν κρυσταλλάκια.
Προσθέτουμε και λίγο οινόπνευμα ( ίσα να καλυφθεί η θυμόλη ) και ανακατεύουμε καλά, πολύ καλά. Ακόμη και στο αλκοόλ χρειάζεται κάποια ώρα να διαλυθεί. ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ, να μη μείνουν κρυσταλλάκια.
Η θυμόλη μετά από αρκετό ανακάτεμα πρέπει να πάψει να είναι… κρυσταλλική! Διαφορετικά η αναλογία στην πράξη δεν είναι αυτή που πρέπει αλλά μικρότερη με ότι συνέπεια μπορεί να έχει στην επίδρασή της στη νοζεμίαση
Η θυμόλη μετά από αρκετό ανακάτεμα πρέπει να πάψει να είναι… κρυσταλλική! Διαφορετικά η αναλογία στην πράξη δεν είναι αυτή που πρέπει αλλά μικρότερη με ότι συνέπεια μπορεί να έχει στην επίδρασή της στη νοζεμίαση
Τέλος ρίχνουμε το μείγμα στο δοχείο με το έτοιμο σιρόπι. Αυτό το τροφοδοτούμε στα μελίσσια μας ανάλογα με την δυναμικότητα και τον τρόπο που ο καθένας μας έχει συνηθίσει. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ.
Τέλος ρίχνουμε το μείγμα στο δοχείο με το έτοιμο σιρόπι. Αυτό το τροφοδοτούμε στα μελίσσια μας ανάλογα με την δυναμικότητα και τον τρόπο που ο καθένας μας έχει συνηθίσει. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ.

Αγαπητοί συνάδελφοι αν έχετε να προσθέσετε κάτι ευχαρίστως επικοινωνήστε μέσω της φόρμας των σχολίων ώστε να συμπληρωθεί.

Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο, πόσο χρήσιμο σου φάνηκε ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *