Μέλι Κόνιτσας

{adinserter 2}

Μόνο ο τίτλος αυτού του άρθρου μπορεί να δημιουργήσει πολλές σκέψεις. Αδύνατον, ίσως, γιατί ? συμφέρει ? Γιατί να χάσω τον χρόνο μου ? και άλλες πολλές. Αν διαβάζεις αυτή την ιστοσελίδα τότε σίγουρα θα ξέρεις πως μου αρέσει να δοκιμάζω πράγματα που διαβάζω, να τα βλέπω μόνος μου χωρίς κάποιο άλλο μεγαλύτερο κίνητρο, όπως π.χ το οικονομικό κέρδος. Έτσι λοιπόν σας παρουσιάζω ένα πείραμα που έκανα πέρυσι, διήρκησε πολλούς μήνες από τους οποίους έχω κρατήσει στιγμιότυπα και τα παραθέτω παρακάτω με την μορφή φωτο-ιστορίας. Το πείραμα αυτό έχει τίτλο παραγωγή μελιού σε κυψέλη των πέντε πλαισίων ( πενταράκι ) που συνήθως χρησιμοποιείται για την έναρξη νέων μελισσιών. Αν κάποιος θέλει να ψάξει περισσότερο ( όπως είχα κάνει εγώ πριν από καιρό ) μπορεί να το κάνει με τον όρο «five frame beekeeping». Ο παραπάνω όρος σημαίνει, μελισσοκομία με κυψέλες των 5 πλαισίων και απέχει από την δική μου σκοπιμότητα, διότι εγώ απλώς ήθελα να εξετάσω αν σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο μελισσοκόμος να κερδίσει «κάτι παραπάνω» από μικρά σμήνη και όχι να το ακολουθήσω γενικά στην μελισσοκομική μου πορεία. Πράγματι προέκυψαν κάποια στοιχεία, τα οποία θα μοιραστώ μαζί σας.

Μη ξεχάσω να αναφέρω πως οι κανόνες και η πρακτική της εντατικής μελισσοκομίας, δηλαδή εκείνης της προσέγγισης που έχουν ανάγκη οι επαγγελματίες του χώρου έχει σαφώς καθοριστεί και λειτουργεί ικανοποιητικά εδώ και χρόνια. Δηλαδή συγκεκριμένες κυψέλες, συχνές μεταφορές κτλ. Στην περίπτωσή μου εξασκείται σταθερή μελισσοκομία και όχι για βιοποριστικούς λόγους, οπότε υπάρχει χώρος και διάθεση για  «παιχνίδια» και λίγη «κουβεντούλα» με τις μέλισσες.

Γνωρίζοντας πως κάποιοι στο εξωτερικό έχουν ήδη δοκιμάσει τα παραπάνω, σκέφτηκα να δω και μόνος μου πως αναπτύσσεται ένα σμήνος σε πλάτος 5 πλαισίων. Θα μου πείτε έχεις χρόνο για χάσιμο ? Ίσως…

Όπως πάντα προσπαθώ να βάζω παραπάνω του ενός στοιχήματος, με κάθε εγχείρημα. Ήθελα να βάλω στον χάρτη των παραγωγικών μελισσιών ένα μελίσσι που είχε Αμερικανική σηψιγονία, θεραπεύτηκε ( μεταγγίστηκε ) το τίμημα όμως ήταν ότι παρέμεινε μικροσκοπικό την επόμενη άνοιξη σε σχέση με τα άλλα.

Εδώ θα ξεκινήσει η φωτο – ιστορία της μελισσοκομίας σε 5 πλαίσια. Από τώρα σας λέω ότι δεν πρόκειται για κάτι που αξίζει να δοκιμάσει κάποιος εκτός και αν ενδιαφέρεται για τις παρατηρήσεις που κάνω στο τέλος αυτής της σελίδας !

{adinserter 2}

Οι ιδέες σχηματίζονται στα υπόγεια εργαστήρια, κάτι μέρες σαν και αυτή του χειμωνιάτικου Φλεβάρη στην Κόνιτσα.

Οι ιδέες σχηματίζονται στα υπόγεια εργαστήρια, κάτι μέρες σαν και αυτή του χειμωνιάτικου Φλεβάρη στην Κόνιτσα.

five-frame-beekeeping-28

Η ιδέα απλή, η υλοποίηση ακόμη πιο απλή. Το μισό πάτωμα κόβεται στην μέση.

five-frame-beekeeping-27

Με παλαιά και άχρηστα υλικά, η σκέψη γίνεται εικόνα! Εγώ βέβαια τα φαντάζομαι γεμάτα μέλι…

five-frame-beekeeping-25

Το κλείσιμο του μισού πατώματος είναι εύκολο με οποιοδήποτε ξύλο.

five-frame-beekeeping-24

Κάπως έτσι θα μοιάζει η κυψέλη. Εγκρίνεται!!! Τι και αν δεν είναι τέλειο. Έτσι και αλλιώς θα φτιαχτούν άλλα, νέα πατώματα. Αυτό είναι για να πάρει εικόνα η σκέψη μου.

five-frame-beekeeping-21

Και τροφοδότης δικής μου κατασκευής. Είπαμε… την τάση μου για κατασκευές προσπαθώ να καλύψω καταβάθος! Το πατωματάκι δέθηκε με λαμαρίνα στις γωνίες.

Την ώρα που τα υπόλοιπα μελίσσια μου έχτιζαν και ήταν έτοιμα για την άνοιξη, αυτό το μελισσάκι ήταν μικροσκοπικό. Δεν το κατηγορώ, την προηγούμενη σώθηκε από Αμερικάνικη σηψιγονία και μάλιστα σε προχωρημένη εποχή. Το στοίχημα είναι διπλό.

Την ώρα που τα υπόλοιπα μελίσσια μου έχτιζαν και ήταν έτοιμα για την άνοιξη, αυτό το μελισσάκι ήταν μικροσκοπικό. Δεν το κατηγορώ, την προηγούμενη σώθηκε από Αμερικάνικη σηψιγονία και μάλιστα σε προχωρημένη εποχή. Το στοίχημα είναι διπλό. Το περίμενα μέχρι να μου «πει» μόνο του ότι είναι έτοιμο. Ήταν τέλος Απρίλη και επέλεξα το χτίσιμο που θα κάνει να πάει προς τα πάνω.

five-frame-beekeeping-16

Η τοποθέτηση του πατώματος με άχτιστα έγινε και το ταξίδι ξεκίνησε.

{adinserter 2}

five-frame-beekeeping-12

Σύντομα η βασίλισσα χρειάστηκε χώρο και οι μέλισσες τον ετοίμασαν.

five-frame-beekeeping-13

Το μελίσσι έκανε καλά την δουλειά του.

five-frame-beekeeping-11

Και η βασίλισσα την δική της….

five-frame-beekeeping-14

Ένα δεύτερο πατωματάκι χρειάστηκε ( δηλαδή έγινε 10αρι ) ενώ και το μελάκι άρχισε να μπαίνει πάνω από την γονοφωλιά.

five-frame-beekeeping-8

Το μελισσάκι μας σφύζει από ζωή και υγεία. Η εποχή όμως έχει περάσει και δεν πρόκειται να αναπτυχθεί άλλο. Μια συνεχής μάχη ανάμεσα στον γόνο και το μέλι είχε ξεσπάσει… από καιρό!

five-frame-beekeeping-7

Τοποθετήθηκε διάφραγμα… με έναν παράδοξο τρόπο. Η βασίλισσα δεν πέρασε, όμως και οι μέλισσες δεν φάνηκε να έχουν στην διαθεσή τους μια καλή ανθοφορία μέσα στο κατακαλόκαιρο… τι να κάνουν και αυτές. Το διάφραγμα αφαιρέθηκε και τους δόθηκε πίστωση χρόνου.

five-frame-beekeeping-6

Οκτώβριος πλέον και όλα δείχουν πως ήρθε η ώρα να γίνει ο τρύγος, μαζί φυσικά με άλλα μελίσσια αφού μόνο του δεν θα μπορούσε να λαδώσει ούτε τα γρανάζια.

five-frame-beekeeping-5

Τα μικρά πλαίσια είναι πλέον ώριμα και έτοιμα.

five-frame-beekeeping-3

Ένα μισό του μισού πάτωμα ( περίπου 5 ( – ) κιλά καθαρό μέλι ) ήταν αυτό που πήρα από ένα μελίσσι που έβγαλε το χειμώνα σε 1 πλαίσιο μετά από Αμερικανική σηψιγονία. Καμία βοήθεια δεν του δόθηκε. Αν τα πλαίσια ήταν χτισμένα δεν υπάρχει αμφιβολία πως και το μέλι θα ήταν περισσότερο.

five-frame-beekeeping-4

Ο προστάτης των μελισσών μας τοποθετήθηκε πάλι στην θέση του, εκεί δηλαδή που ήταν όλο αυτό τον καιρό! Στο μελίσσι του πειράματος.

five-frame-beekeeping-2

Μπορεί το μέλι να φαντάζει λίγο μπροστά στην διαδικασία που περιγράφτηκε παραπάνω, αλλά ίσως ήταν από τα πιο ωραία! Εντάξει όλα ωραία είναι…

five-frame-beekeeping-1

Το ωραίο Ελληνικό μας μέλι

 

Μέσα από αρκετές φωτογραφίες παρουσίασα πως μπορεί να παραχθεί μέλι από μια κυψέλη των 5 πλαισίων. Ο στόχος μου ήταν να παρατηρήσω απλώς την εξέλιξη και όχι να πω αν είναι καλύτερα ή χειρότερα σε σχέση με άλλες κυψέλες. Το τι είναι πιο αποδοτικό όλοι το γνωρίζουν μέσα από την δική τους εμπειρία.

Μέσα από αυτή την διαδικασία μου ήρθαν κάποιες σκέψεις.

Η τεχνική αυτή είναι ακατάλληλη για τους παραγωγούς μελιού

Είναι ακατάλληλη για την νομαδική μελισσοκομία

Αν πάρει πολλά πατώματα είναι επικίνδυνο να πέσει, ακόμη και αν βρίσκεται κάπου σταθερά.

Η σμηνουργία δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη αν συμβεί! ( Δεν έγινε όμως )

Και τότε γιατί απασχολώ το μυαλό σας ?

{adinserter 2}

Η κυψέλη αυτή είναι κατάλληλη για πρώτη επαφή ενός αρχάριου ( που φοβάται ) ή για μαθήματα σε παιδιά! Ναι, σε παιδιά. Τα μεγέθη και τα βάρη είναι κατάλληλα για χειρισμό από παιδιά. Όλα μοιάζουν παιδικά!

Η κυψέλη αυτή είναι κατάλληλη για άτομα ( που ίσως είχαν κάποτε μελίσσια ) με κινητικά προβλήματα ( μέση, γόνατα κτλ ). Μπορεί πλέον να μη μπορούν να διαχειριστούν μελισσοκομεία ολόκληρα αλλά με αυτή την κυψέλη μπορεί κάποιος να έχει στην αυλή του την ευχαρίστηση που έχει η επαφή με τις μέλισσες και λίγα κιλά μέλι κάθε χρόνο. Κάθε φθινόπωρο μπορεί να προκαλεί μια αντικατάσταση της βασίλισσας για να μη έχει προβλήματα σμηνουργία.

Τα μικρά πατώματα μπορούν να γεμίζουν από ένα 5άρι μελίσσι. Μπορούν να βάζουν το μέλι πάνω από την γονοφωλιά και όχι δίπλα. Το μελισσάκι αυτό τρυγήθηκε Οκτώβριο και την επόμενη άνοιξη βρήκα το πατωματάκι μισογεμάτο σαν τροφαποθήκη. Τα μικρά μελίσσια μπορούν να αποθηκεύουν μέλι πάνω από την γονοφωλιά, καθαρό μέλι όχι μαζί με γύρες κτλ.

Είναι δύσκολο να φτιάξει κάποιος πατωματάκια για όλα τα 5αράκια που έχει στο μελισσοκομείο. Αν τα είχε όμως με χτισμένα πλαίσια, μόνο κακό δεν θα έκαναν στο μελίσσι.

Ελπίζω να σας άρεσε η παρουσίαση και να σας προκάλεσε κάποιες σκέψεις. Την στιγμή που γράφω στο μελισσοκομείο υπάρχει άλλο ένα μελίσσι ( διαφορετικό ) με παρόμοια διάταξη και περιμένω με αισιοδοξία πως και φέτος θα βάλει στο δοχείο μου λίγα επιπλέον κιλά ωραίο μελάκι.

Αν θέλετε να κάνετε κάποια παρατήρηση μπορείτε, στην φόρμα παρακάτω.

3 Comments

  • Ο/Η Θεοφύλακτος λέει:

    Πάρα πολυ ωραίο άρθρο , αποτύπωνεται περίτρανα η αγάπη που δίνεται σε αυτό που κάνετε.

  • Εύγε! πολλά μπράβο για την προσπάθεια που έκανες και το υλικό που μας παρουσίασες. Θα σου πρότεινα να κάνεις το πείραμα με 10άρα γονοφωλιά και από επάνω 2 έως 3 μισά πατώματα. Πιστεύω ότι η χρήση μισών πατωμάτων για μέλι θα αυξήσει την παραγωγή. Είναι κάτι που γίνεται στο εξωτερικό, αλλά ίσως δεν του έχουμε δώσει την δέουσα προσοχή στην Ελλάδα. Τα μισά πλαίσια σφραγίζονται πιο γρήγορα και είναι σπάνιο σε ένα μισό πλαίσιο να υπάρχει και γόνος και μέλι, κάτι που γίνεται συχνά στα κανονικά πλαίσια όταν δεν βάζουμε βασιλικό διάφραγμα. Είναι κάτι που θέλω να το δοκιμάσω κι εγώ, κι όταν θα έχω αποτελέσματα θα σας πω.
    Και πάλι πολλά μπράβο για την προσπάθειά σου και ένα μεγάλο ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας την εμπειρία σου!

    • Να είστε καλά. Τα μισά πατώματα είναι πολύ καλά. Μη ξεχνάμε πως στην Αμερική υπάρχουν 3 μεγέθη πατωμάτων. Τα κανονικά, τα μεσαία και τα κοντά. Εμείς έχουμε κατά 90% μεγάλα και λίγα μικρά ενώ μεσαία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Εγώ χρησιμοποιώ μερικά μικρά ως τρίτα, με καλά αποτελέσματα. Ένας παράγοντας που δεν ευνοεί την χρήση τους είναι το κόστος που είναι… σχεδόν ίδιο τα κανονικά πατώματα. Δυστυχώς, φαίνονται ασύμφορα στην αγορά τους. Έχω στα πλάνα μου να φτιάξω μερικά πατωματάκια από ξύλο που θα έρχονται αρκετά φθηνα και θα τα εντάξω στα μελίσσια. Πλαίσια δεν συφμέρει για κανένα λόγο να φτιάχνεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Threesome