πενταρακι-παραγωγή-μελι-1-500x375[1]

Παραγωγή μελιού μετά από Αμερικανική Σηψιγονία

Σε παλαιότερο άρθρο είχα παρουσιάσει πως μπορεί να παραχθεί μέλι από ένα σμήνος που κατοικεί σε μια κυψέλη των 5 πλαισίων. Φέτος την άνοιξη ένα από τα μελίσσια μου παρουσίασε σημάδια Αμερικανικής σηψιγονίας και αμέσως όσο ήταν ακόμη «δυνατό»  θεραπεύτηκε με την μέθοδο της μετάγγισης που έχει επίσης παρουσιαστεί σε άλλο άρθρο. Πήγε για μικρό διάστημα στο «αναρρωτήριο» και επέστρεψε υγειές αλλά όχι και πολύ δυνατό σε πληθυσμό ( ήταν έτσι και αλλιώς μικρό ). 2-3 πλαίσια ήταν ο πληθυσμός του και έτσι μπήκε σε 5αρακι. Θα πει κάποιος αυτό δεν είναι δυνατό όπως ανέφερα παραπάνω, αλλά πολύ μικρό. Σημειώνω όμως ότι με τον έννοια δυνατό εννοώ πως δεν έχουν διαταραχθεί οι αναλογίες του ( το μελίσσι δουλέυει, ο γόνος ακόμη εκκολάπτεται και καλύπτεται κτλ ). Όταν ήρθε η ώρα τοποθετήθηκε το μικρό πατωματάκι των 5 μισών πλαισίων και το μελισσάκι αυτό το γέμισε. Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα πως ακόμη και ένα μικροσκοπικό μελίσσι δεν παύει να είναι μελίσσι. 

Γνωρίζω πως αυτά που παρουσιάζω εδώ δεν αποτελούν πάντοτε κομμάτι της επαγγελματικής μελισσοκομίας. Εκεί υποδεικνύεται η «παύση» τόσο μικρών σμηνών γιατί αποτελούν μπελά για τον μελισσοκόμο. Αυτό είναι αλήθεια, όμως εγώ στην μελισσοκομία δεν βρήκα το επάγγελμα αλλά την ευκαιρία να ξεφεύγω από την καθημερινότητα και γιατί όχι να διασκεδάζω κιόλας αν γίνεται. Έτσι έχω δώσει ευκαιρίες σε πολύ μικρά μελίσσια να δείξουν αν αξίζουν κάτι και αυτά μέχρι τώρα διαψεύδουν τους γενικούς κανόνες. Επιβιώνουν και δηλώνουν παρών!

Το κάθε μικρό πλαίσιο δίνει περίπου 900+/- γρ. καθαρό μέλι στο δοχείο ( έχουν ήδη συλλεχθεί στατιστικά στοιχεία για τα πλαίσια και το βάρος τους και ελπίζω να το παρουσιάσω σύντομα ). Έτσι περίπου 4,5 κιλά μέλι έδωσε αυτό το μελισσάκι που δεν λογίζεται ως «κανονικό» αλλά το διατηρώ ως παιχνίδι. Φυσικά για την επόμενη χρονιά θα είναι πλέον κανονικό μελίσσι.

πενταρακι-παραγωγή-μελι-3
Ένα μελισσάκι που αναπτύχθηκε σε κυψέλη 5 πλαισίων μετά από θεραπεία της Αμερικάνικης Σηψιγονίας με την μέθοδο της μετάγγισης.
πενταρακι-παραγωγή-μελι-1
Η μάχη του γόνου με το μέλι ήταν συνεχής στο μικρό πάτωμα. Όμως προς το τέλος της σεζόν πάντα νικάει το μελι!
πενταρακι-παραγωγή-μελι-2
Φθινοπωρινό μέλι, άλλα φυτά άλλα αρώματα άλλη γεύση…

Το γεγονός ότι μετά από Αμερικανική σηψιγονία τοποθετώ το σμήνος σε 5αράκι και τοποθετώ πάτωμα μικρό αποτελεί προσωπική επιλογή. Πιστεύω πως έτσι μπορεί να δώσει περισσότερο «καθαρό μέλι» χωρίς να ενοχληθεί η έδρα στο τέλος της σεζόν. Φυσικά μπορεί να τοποθετηθεί σε κανονική κυψέλη, ειδικά αν είναι και δυνατό.

Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο, πόσο χρήσιμο σου φάνηκε ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *