πάγκος-απολεπισμού-κατασκευ[1]

Μικρός πάγκος απολεπισμού – κατασκευή

Ο πάγκος απολεπισμού είναι ένας εξοπλισμός – εργαλείο του μελισσοκόμου που χρειάζεται ελάχιστα μέσα στην μελισσοκομική χρονιά. Ακόμη και από αυτούς που μετακινούν τα μελίσσια τους και έχουν πιο συχνούς τρύγους, λίγες μέρες το χρόνο συνολικά χρησιμοποιείται ( για το σκοπό τουλάχιστον της απολέπισης πλαισίων ). Παρόλο που μπορεί κάποιος με λίγα μελίσσια και κατά συνέπεια πλαίσια, μπορεί να εφαρμόσει εναλλακτικές μεθόδους που δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτα όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιήσει μια λεκάνη, η ύπαρξη ενός πάγκου απολεπισμού βοηθά πάρα πολύ το έργο του μελισσοκόμου.

Προς το παρών τα μελίσσια μου είναι τόσα που δεν μου ήταν απαραίτητο να έχω ένα μεγάλο επαγγελματικό πάγκο απολεπισμού. Από την άλλη μεριά όμως αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που ούτε μια πλαστική λεκάνη ( η κάτι παρόμοιο ) μπορούσε να με καλύψει. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω έναν δικό μου πάγκο απολεπισμού, όχι μόνο γιατί πλέον τον είχα ανάγκη αλλά και επειδή ψάχνω αφορμές συνέχεια ώστε να κάνω καινούριες κατασκευές.

Φυσικά το σκεφτόμουν πολύ καιρό πριν το κάνω. Πάντα η κατασκευή διαρκεί το πολύ λίγες ώρες αλλά η σκέψη μπορεί να κρατήσει και μήνες. Η σκέψη ήταν απλή, χρειαζόμουν έναν χώρο όπου εύκολα μπορούσε να «ξύνεται» η ξύστρα ( να αποδεσμεύεται από τα κεριά ) , λίγο χώρο να αφήνονται τα πλαίσια για να μπορούν να δουλεύουν 2 άτομα ταυτόχρονα ( ένας να ξύνει και ο άλλος να χειρίζεται τον μελιτοεξαγωγέα ) και το πιο σημαντικό όλη η ροή του μελιού να γίνεται μέσα από υλικά κατάλληλα για τρόφιμα.  Όπως και στην περίπτωση της κατασκευής του ηλιακού κηροτήκτη, τα σώματα της κυψέλης αποδείχτηκαν κατάλληλο υλικό. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν ήδη διαστάσεις που ταιριάζει στα πλαίσια. Το δύσκολο κομμάτι ήταν η ανεύρεση κατάλληλου υλικού για το κάτω μέρος του πάγκου, δηλαδή εκεί που θα έπεφτε το μέλι και στην συνέχεια θα έρρεε προς το βάζο. Το πρόβλημα λύθηκε με την χρήση λαμαρίνας INOX τροφίμων κατόπιν παραγγελίας σε επαγγελματία του είδους. Αφού έφτιαξα ένα σχέδιο στο χαρτί για το πώς έπρεπε να μοιάζει η λαμαρίνα , το έδωσα και μετά από λίγες μέρες το παρέλαβα όπως το επιθυμούσα. Μάλιστα χρειάστηκα 2 κομμάτια τα οποία θα φανούν στις φωτογραφίες. Τα δύο κομμάτια στοίχισαν περίπου 50€, άξιζε όμως λόγω ποιότητας. Τέλος για φίλτρο χρησιμοποίησα μια «τσαντίλα» όπως την λέμε εδώ, που χρησιμοποιείται στην τυροκομία. Φτηνό και καλό φίλτρο, αλλά αργεί λιγάκι. Εσείς όλο και κάτι καλύτερο θα έχε στο μυαλό σας.

Από εδώ και πέρα λόγω έχουν οι φωτογραφίες που δείχνουν τον χειροποίητο πάγκο απολεπισμού σε δράση και σημειώνω πως δούλεψε ακριβώς όπως το είχα υπολογίσει, αλλά όταν και αν έρθει η ώρα να αυξηθεί το μελισσοκομείο μου θα προμηθευτώ έναν μεγάλο πάγκο απολεπισμού, επαγγελματικών προδιαγραφών.

πάγκος-απολεπισμού-μικρός-7
Ο πάγκος απολεπισμού μετά το πέρας της εργασίας. Έχει μαζέψει στο φίλτρο όλα τα απολεπίσματα και αυτά σιγά σιγά θα ελευθερώσουν το μέλι που «κρύβουν». Η ξύστρα ταλαιπωρημένη καθώς τα πλαίσια του Οκτωβρίου ήταν λίγο ζόρικα! Στο κενό που φαίνεται στην φωτογραφία αριστερά μπορείς να αφήνεις έτοιμα πλαίσια ώστε να βρίσκει ο χειριστής του μελιτοεξαγωγέα έτοιμες τετράδες. Αν τώρα κάποιος δεν έχει βοήθεια απλά τα βάζει κατευθείαν μέσα στο έτσι και αλλιώς άδειο μελιτοεξαγωγέα. Μετά από κάποιο διάστημα τε κερί που μένει είναι δίχως μέλι και άριστης ποιότητας ( απολεπίσματα ) για χρήση ως κηραλοιφή ή ότι άλλο θέλει κανείς να φτιάξει. Το κομμάτι λαμαρίνας που φαίνεται έχει «δόντι», είναι σε σχήμα Γ δηλαδή ώστε η ξύστρα με μια κίνηση καθαρίζει.
πάγκος-απολεπισμού-μικρός-6
Αυτό είναι το κάτω μέρος του πάγκου απολεπισμού, που δείχνει την λαμαρίνα με την γωνία στην μέση ώστε να «συλλέγει το μέλι από όλη την επιφάνεια. Φυσικά η κατασκευή πρέπει να έχει μια κλίση ώστε από την μια πλευρά να ρέει το μέλι.
πάγκος-απολεπισμού-κατασκευ
Μια όμορφη φωτογραφία από τα ενδότερα του πάγκου. Το μέλι φιλτράρεται και καταλήγει στο άλλο άκρο όπου και συλλέγεται σε ένα βάζο.
πάγκος-απολεπισμού-μικρός-4
Όπως φαίνεται στην φωτογραφία η διαδρομή του μελιού γίνεται αποκλειστικά πάνω σε INOX λαμαρίνα. Για αυτό τον λόγο υπάρχει και στην «πλάτη».
πάγκος-απολεπισμού-μικρός-3
Το μέλι όπως βγαίνει από το φίλτρο, αργά και βασανιστικά.
πάγκος-απολεπισμού-μικρός-2
Άλλη μια οπτική γωνία του πάγκου. Η κλίση είναι προς τα εμπρός ώστε πίσω να βρίσκεται ο χειριστής. Το μέλι καταλήγει στο δοχείο συλλογής. Επειδή η ροή είναι αργή μπορεί κάποιος να το βάζει και σε μονόκιλα βάζα. Όμως μπορεί από την αρχή να βάλει ένα μεγάλο. Εγώ προτιμώ να πέρνω τα πρώτα 3-4 κιλά σε μονόκιλα και το υπόλοιπο το πέρνω σε μια λεκανίτσα ώστε να γίνει τροφή πάλι για τα μελίσσια. Το πρώτο το κρατάω για εμένα, για το σπίτι που λέμε. Αυτό γιατί από κάποιο σημείο και μετά η υγρασία παίζει καθοριστικό ρόλο και το μέλι αραιώνει. Αν θέλετε διαβάστε το άρθρο για την υγρασία και τον τρύγο. Τα πρώτα κιλά όμως είναι άριστα ποιοτικά, ίδια με εκείνα που βγαίνουν από τον μελιτοεξαγωγέα.
πάγκος-απολεπισμού-μικρός-5
Μια μικρή παράλειψη ήταν ότι δεν έβαλα και άλλο φίλτρο στην κατάληξη. Καμιά φορά περνάν κάποια απολεπίσματα ( απο το πλαι ) και ίσως καταλήξουν στο βάζο. Αυτό προσωπικά δεν με πειράζει εφόσον το μέλι αυτό προορίζεται για το σπίτι. Και σας πληροφορώ πως δεν είναι αμελητέα ποσότητα… έχω υπολογίσει πως ένα 5% περίπου της συνολικής ποσότητας μελιού κρύβεται στα απολεπίσματα.

Μπορεί εύκολα να φτιαχτεί αυτός ο πάγκος και με υλικά που βρίσκεις εύκολα, με εξαίρεση την λαμαρίνα INOX που πρέπει να ζητηθεί από επαγγελματία.

Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο, πόσο χρήσιμο σου φάνηκε ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *