Μέλι Κόνιτσας

Μελισσοκομική τεχνική

Σιρόπι με θυμόλη για την νοζεμίαση. Πως φτιάχνεται ( φωτό )

27 Οκτωβρίου 2015

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !!! Κατόπιν προτροπής του Άνθιμου Σιγκούδη επισημαίνω πως πρέπει να γίνεται χρήση του καθαρού οινοπνεύματος και όχι του μπλε. «ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ 95% ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΠΛΕ 93% ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΕΡΕΒΙΝΘΕΛΑΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, Άνθιμος Σιγκούδης».  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Στην παρούσα ιστοσελίδα παρουσιάζονται απλώς ιδέες και υλοποιήσεις με απώτερο στόχο την αλληλοενημέρωση και τελικό στόχο την βελτίωση. Σε καμία περίπτωση ( ειδικά στην περίπτωση των φαρμάκων ) δεν γίνονται συστάσεις. Θα πρέπει όλοι οι μελισσοκόμοι να καταλαβαίνουν τι κάνουν και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό που κάνουν στα μελίσσια τους. Διαφορετικά θα εξαρτώνται από τους άλλους. Μια «μικρή» εισαγωγή. Μετά …Διαβάστε την συνέχεια

Χτίσιμο πλαισίου EZI Queen – περιπέτεια

Χτίσιμο πλαισίου EZI Queen – περιπέτεια
26 Φεβρουαρίου 2015

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, επισημαίνω πως το παρακάτω κείμενο δημοσιεύεται ως μια κάπως αστεία μελισσοκομική ιστορία και όχι ως υπόδειξη για το πως χειρίζεται το σύστημα EZI Queen!!! Αυτό το θέμα θα προσπαθήσω να καλύψω όταν και θα έχω κάνει πλήρη  εφαρμογή του. Το σύστημα βασιλοτροφίας EZI Queen είναι ίσως ο …Διαβάστε την συνέχεια

Παραγωγή μελιού μετά από Αμερικανική Σηψιγονία

Παραγωγή μελιού μετά από Αμερικανική Σηψιγονία
27 Οκτωβρίου 2014

Σε παλαιότερο άρθρο είχα παρουσιάσει πως μπορεί να παραχθεί μέλι από ένα σμήνος που κατοικεί σε μια κυψέλη των 5 πλαισίων. Φέτος την άνοιξη ένα από τα μελίσσια μου παρουσίασε σημάδια Αμερικανικής σηψιγονίας και αμέσως όσο ήταν ακόμη «δυνατό»  θεραπεύτηκε με την μέθοδο της μετάγγισης που έχει επίσης παρουσιαστεί σε …Διαβάστε την συνέχεια

Τρύγος και υγρασία στο μέλι και το περιβάλλον

Τρύγος και υγρασία στο μέλι και το περιβάλλον
20 Αυγούστου 2014

Όταν κάποιος ασχολείται με την μελισσοκομία, συνήθως λόγω αυτής της ενασχόλησης ασχολείται και με ένα σορό άλλα πράγματα που με την πρώτη ματιά φαίνονται άσχετα ή επιεικώς υπερβολικά. Γνώμη μου είναι πως η μελισσοκομία είναι μια τέχνη η οποία απαιτεί τελειότητα, αν κάποιος θέλει στο τέλος της χρονιάς να έχει …Διαβάστε την συνέχεια

Παραγωγή μελιού σε κυψέλη 5 πλαισίων

Παραγωγή μελιού σε κυψέλη 5 πλαισίων
21 Ιουνίου 2014

{adinserter 2} Μόνο ο τίτλος αυτού του άρθρου μπορεί να δημιουργήσει πολλές σκέψεις. Αδύνατον, ίσως, γιατί ? συμφέρει ? Γιατί να χάσω τον χρόνο μου ? και άλλες πολλές. Αν διαβάζεις αυτή την ιστοσελίδα τότε σίγουρα θα ξέρεις πως μου αρέσει να δοκιμάζω πράγματα που διαβάζω, να τα βλέπω μόνος …Διαβάστε την συνέχεια

Πυροσφράγιση κυψελών

Πυροσφράγιση κυψελών
21 Φεβρουαρίου 2014

Η πυροσφράγιση των κυψελών αποτελεί μέρος των εργασιών ενός μελισσοκόμου που είναι γραμμένος στα μητρώα του κράτους. Δηλαδή κατέχει μελισσοκομικό βιβλιάριο και έχει δηλωμένα τα μελίσσια του. Αν κάποιος έχει κάτω από 10 μελίσσια δεν χρειάζεται να έχει βιβλιάριο, σύμφωνα με τον νόμο. Όταν ξεκίνησα τις διαδικασίες για την έκδοση …Διαβάστε την συνέχεια

Αμερικανική Σηψιγονία – μέθοδος της μετάγγισης

Αμερικανική Σηψιγονία – μέθοδος της μετάγγισης
30 Ιανουαρίου 2014

Εισαγωγή της εισαγωγής…. Αυτό το άρθρο ( το θεωρητικό μέρος ) είναι έτοιμο εδώ και πολύ καιρό! Για την ακρίβεια το είχα γράψει πριν ξεκινήσω την παρούσα ιστοσελίδα και ίσως αποτέλεσε την αφορμή για να αρχίσω να γράφω γενικώς. Θα πω κάτι που σε κάποιους θα ακουστεί σκέτη τρέλα και …Διαβάστε την συνέχεια

Απόδοση σιροπιού ζάχαρης ανάλογα με την αναλογία

Απόδοση σιροπιού ζάχαρης ανάλογα με την αναλογία
14 Ιανουαρίου 2014

Άλλο ένα χειμωνιάτικο μελισσοκομικό άρθρο. Και λέω χειμωνιάτικο διότι λόγω των καιρικών συνθηκών απουσιάζει η δράση που κινητοποιεί την ψυχή όλων των μελισσοκόμων και τώρα όταν βρίσκω λίγο χρόνο να ξεψαχνίζω παρατηρήσεις από το ημερολόγιο, νούμερα και σχέδια για κατασκευές. Ας το παραδεχτούμε όμως πως η ανάπαυλα – ξεκούραση του …Διαβάστε την συνέχεια

Οξαλικό οξύ κατά της βαρρόα ( φωτό + βίντεο )

Οξαλικό οξύ κατά της βαρρόα ( φωτό + βίντεο )
19 Δεκεμβρίου 2013

Το άρθρο αυτό είναι κάπως μεγαλούτσικο οπότε θα χρειαστεί υπομονή γιατί έχω καιρό να γράψω και θα μακρυγορήσω.  Με καλή διάθεση ξεκινάν τα «χειμερινά άρθρα» και ελπίζω να κερδίσουμε όλοι κάτι από την ανάγνωση άρθρων των συναδέλφων μας. {adinserter Meli_post} Εισαγωγή Το οξαλικό οξύ αποτελεί ένα από τα όπλα των …Διαβάστε την συνέχεια

Σημάδεμα της βασίλισσας με το σωληνάκι – σφουγγαράκι

Σημάδεμα της βασίλισσας με το σωληνάκι – σφουγγαράκι
10 Σεπτεμβρίου 2013

Το παρών άρθρο αποτελεί συνέχεια στο προηγούμενο με θέμα το σημάδεμα της βασίλισσας με τίτλο «Σημάδεμα της βασίλισσας με μαρκαδόρο ( φωτογραφίες και βίντεο )» και στην ουσία το συμπληρώνει. Κάποιος αναγνώστης που δεν το έχει διαβάσει μπορεί να ρίξει μια ματιά εκεί πατώντας το παραπάνω σύνδεσμο. Στο προηγούμενο λοιπόν …Διαβάστε την συνέχεια

Σμηνουργία 2013 – Παγίδες αφεσμών σε δράση ( φωτογραφίες )

Σμηνουργία 2013 – Παγίδες αφεσμών σε δράση ( φωτογραφίες )
3 Ιουνίου 2013

Μετά από αρκετές εβδομάδες παύσης το Μέλι Κόνιτσας επιστρέφει στην «ενεργό δράση» με πολύ ωραίο υλικό από τον συνάδελφο και παλιό μελισσοκόμο Παναγιώτη Αθανασίου που διατηρεί το μελισσοκομείο του στην περιοχή και μοιράζεται μια τέχνη και τα μυστικά της τόσο μαζί μου όσο και μαζί σας μέσω της ιστοσελίδας. Πραγματικά …Διαβάστε την συνέχεια

Η σμηνουργία ως φαινόμενο και χειρισμοί για τον περιορισμό της

Η σμηνουργία ως φαινόμενο και χειρισμοί για τον περιορισμό της
20 Απριλίου 2013

Το άρθρο που ακολουθεί περιλαμβάνει στοιχεία η πηγή των οποίων είναι σημειώσεις και άρθρα από 3 Αμερικανικά πανεπιστήμια και έναν μελισσοκόμο επίσης από την Αμερική του οποίου ο τρόπος σκέψης μου αρέσει ( University of Delaware , University of Florida , Michael Bush , το φωτογραφικό υλικό είναι από το North Carolina …Διαβάστε την συνέχεια

Σημάδεμα της βασίλισσας με μαρκαδόρο ( φωτογραφίες και βίντεο )

Σημάδεμα της βασίλισσας με μαρκαδόρο ( φωτογραφίες και βίντεο )
13 Απριλίου 2013

Το θέμα του σημαδέματος της βασίλισσας έχει εμπλουτιστεί με βίντεο που δείχνει την διαδικασία. Μη παραλείψετε να το δείτε πατώντας εδώ.  Ο εντοπισμός της βασίλισσας ανάμεσα στις χιλιάδες εργάτριες που μια κυψέλη έχει, είναι ένας χειρισμός που απαιτεί πολύ εξάσκηση στο μάτι αλλά ακόμη και με αυτή την προϋπόθεση δεν …Διαβάστε την συνέχεια

Απολύμανση της κυψέλης με φλόγιστρο ( Φωτογραφίες και βίντεο )

Απολύμανση της κυψέλης με φλόγιστρο ( Φωτογραφίες και βίντεο )
31 Μαρτίου 2013

Η απολύμανση της κυψέλης είναι μια εργασία η οποία όταν κάποιος ξεκινά τα πρώτα βήματα στην μελισσοκομία, ίσως δεν αποτελεί προτεραιότητα καθώς υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα για να κάνει στο ξεκίνημα. Καθώς όμως περάσει λίγος καιρός, ίσως 1-2 μελισσοκομικές χρονιές θα γίνει αυτομάτως αντιληπτό ότι πρόκειται για μια απαραίτητη ενέργεια …Διαβάστε την συνέχεια