βασιλικά-κελιά-κέρινα-10-500x405[1]

Κέρινα βασιλικά κελιά από καλούπι σιλικόνης ( φωτογραφίες )

Η άνοιξη έχει φτάσει και σε λίγο καιρό θα είναι κατάλληλη εποχή για βασιλοτροφίες, όποιος και αν είναι ο στόχος ( βασίλισσες ή βασιλικός πολτός ).  Παρόλο που διαθέτω την συσκευή EZI queen ο εμβολιασμός με το χέρι, πέραν του ότι έχει μεγαλύτερη «γοητεία» μπορεί να αποδειχθεί και πιο πρακτικός στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Φυσικά μπορεί να γίνει εμβολιασμός σε πλαστικά κελιά με μεγάλη επιτυχία και μάλιστα σε ακέρωτα κελιά. Όμως εδώ θα σας παρουσιάσω πως μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να φτιάξει τα δικά του μελισσοκέρινα βασιλικά κελιά, χρησιμοποιώντας ένα καλούπι σιλικόνης. Πιστεύω πως καλό είναι ο μελισσοκόμος να έχει και κάποια αυτάρκεια, να μη χρειάζεται για το παρά μικρό να ξοδεύει χρήματα. Δόξα το Θεό, το μελισσοκέρι λίγο πολύ το βρίσκουμε. Και ειδικά οι μελισσοκόμοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το απόλυτα φυσικό και αγνό μελισσοκέρι.

Το συγκεκριμένο καλούπι κυκλοφορεί στο εμπόριο, όμως όποιος έχει ασχοληθεί λιγάκι με κεριά ( διακοσμητικά κτλ ) και έχει εικόνα για καλούπια γενικώς, μπορεί πολύ εύκολα να φτιάξει δικό του καλούπι σιλικόνης για βασιλικά κελιά. Αν φτιάξω κάποιο δικής μου κατασκευής όπως το φαντάζομαι που θα μπορεί να φτιάχνει περισσότερα βασιλικά κελιά ταυτόχρονα θα σας το παρουσιάσω.

Περνάμε στο πρακτικό μέρος με τον φωτογραφικό οδηγό.

βασιλικά-κελιά-κέρινα-1
Σκοπίμως ξεκινάω με αυτή την φωτογραφία. Τι σχέση έχει με τα βασιλικά κελιά ? Φυσικά το κερί άριστης ποιότητας που δεν έχει ακουμπήσει κανένα φάρμακο και τίποτα άλλο που θα μπορούσε εν δυνάμει να βλάψει την νέα βασίλισσα. Οι γλώσσες αποτελούν το κερί άριστης ποιότητας που θέλουμε ώς πρώτη ύλη για τα βασιλικά κελιά μας. Φυσικά γίνεται να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε κερί διαθέτουμε.
βασιλικά-κελιά-κέρινα-9
Η γλώσσες που χτίζουν αυθόρμητα τα μελίσσια μας μπορούν να δώσουν εκατοντάδες και πλέον κέρινα βασιλικά κελιά. Επίσης μπορούν να δώσουν και άριστης ποιότητας κηραλοιφές… Το κερί έχει διάφορες ποιότητες και διαβαθμίσεις. Δεν κάνουν όλα για όλα. Αυτό αποτελεί τίτλο άλλου άρθου όμως… σιγά σιγά
βασιλικά-κελιά-κέρινα-4
Χωρίς πολλά λόγια δύο πράγματα πρέπει να ξέρει κάποιος. Ότι το κερί λιώνει ( γίνεται υγρό ) όταν θερμένεται λίγο πάνω από τους 60 βαθμούς κελσίου και ότι πρέπει να μην έρχεται σε άμεση επαφή με την πηγή θερμότητας. Για αυτό χρησιμοποιούμε ( όπως και σε άλλες περιπτώσεις ) μπεν μαρί. Αυτό εύκολα γίνεται με δύο παλιά μπρίκια, ένα μικρό και ένα μεγάλο. Ανάμεσά τους το κενό γεμίζει με νερό. Το πιο βασικό από όλα είναι να προσέξετε μην πάρετε τα καλά σκεύη που χρησιμοποιεί η σύζυγος ή η μητέρα σας ( για τους νέους ). Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα ακόμη και από την ίδια την βασιλοτροφία.
βασιλικά-κελιά-κέρινα-6
Είτε στο μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας είτε σε μια σόμπα με ξύλα, το αποτέλεσμα το ίδιο.
βασιλικά-κελιά-κέρινα-5
Αυτό είναι το καλούπι από σιλικόνη. Το υλικό αυτό είναι εύκαμπτο και επιτρέπει στα κελιά αφού κρυώσουν να βγαίνουν με ευκολια χωρίς να σπάνε.
βασιλικά-κελιά-κέρινα-3
Αφού έχει λιώσει ικανή ποσότητα από το κερί μας, χύνουμε λίγο λίγο μέσα στο καλούπι. Με προσοχή και από πολύ λίγο γιατί γεμίζει αμέσως.
βασιλικά-κελιά-κέρινα-7
Το κολύμπι τα βοηθά να κρυώσουν άμεσα και μας γλιτώνει χρόνο αναμονής. Σε λίγα δευτερόλεπτα τα βασιλικά κελιά είναι τόσο σκληρά ώστε να μπορούν να βγούνε με πολύ μικρή πίεση.
βασιλικά-κελιά-κέρινα-2
Μερικά βασιλικά κελιά. Προσέξτε τα εξής. Το σχήμα από έξω δεν μετρά, οι μέλισσες εξετάζουν την ουσία, το εσωτερικό δηλαδή ( διαστάσεις , καμπύλες κτλ να είναι σωστά ). Παρόλα αυτά κάποια από τα κελιά είναι κάπως λειψά. Αυτό μπορεί να συμβεί διότι το κερί δεν έφτασε σε όλο το βάθος που έπρεπε. Όσο ακόμη το κερί είναι υγρό, σκουντάω λίγο με τα δάχτυλα το καλούπι έτσι ώστε να πάει παντού το κερί. Επίσης δεν πρέπει να έχει μέσα νερό. Αυτά διαπίστωσα αφού έκανα 2-3 παρτίδες. Μικρό το κακό! Α, μη ξεχάσω το κερί είναι 100% ανακυκλώσιμο υλικό για τους μελισσοκόμους. Αν κάτι κέρινο δεν μας αρέσει μπαίνει στο μπρίκι και το ξανακάνουμε.
βασιλικά-κελιά-κέρινα-8
Μέσα σε λίγα λεπτά τα κελιά αυξάνονται ενώ αν έχουμε όρεξη φτιάχνουμε εκατοντάδες. Η ποσότητα του κεριού που χρειάζεται είναι λίγη.
βασιλικά-κελιά-κέρινα-10
Αφού τελειώσουμε έχουμε στην διάθεσή μας αρκετά κελιά για όποια χρήση προκύψει.
βασιλικά-κελιά-κέρινα-15
Το υλικό συγκόλλησης πάνω στους πήχεις της βασιλοτροφίας δεν είναι άλλο από το ίδιο το κερί. Χύνουμε λίγο κερί πάνω στην βέργα και εκεί κολλάμε τα κέρινα βασιλικά κελιά μας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θέλω απλώς να παρουσιάσω την ευκολία χρήσης του κεριού. Συνήθως μπαίνουν πάνω σε ξύλινη βάση για να τα παίρνουμε πιο εύκολα. * Το συγκεκριμένο βασιλικό κελί έχει γίνει με το ξυλάκι, όχι με το καλούπι σιλικόνης. Το αποτέλεσμα το ίδιο.
βασιλικά-κελιά-κέρινα-12
Παρόλο που ότι έχει να κάνει με το πως φτιάχνονται τα κέρινα βασιλικά κελιά το έδειξα, σας παρουσιάζω 2-3 εικόνες ακόμη με την εξέλιξή τους στην πραγματική ζωή της κυψέλης. Το κέρινο βασιλικό κελί όπως το συνέχισαν οι μέλισσες, αφού το αποδέχτηκαν. Οι εικόνες αυτές είναι από την πρώτη μου απόπειρα βασιλοτροφίας. Το πότε έλαβε χώρα φαίνεται από το χρώμα της βασίλισσας στο τέλος…
βασιλικά-κελιά-κέρινα-14
Το καλοέχτισαν και με το παραπάνω θα έλεγα. Για άλλη μια φορά θα πω πως το μελισσοκέρι είναι πολύ βολικό υλικό. Δεν χρειάζονται ειδικές θήκες σε ειδικές βάσεις σε ειδικά πλαίσια. Οι μέλισσες ξέρουν τι να το κάνουν.
βασιλικά-κελιά-κέρινα-13
Για αυτή την κυρία έγιναν όλα. Το άξιζε όμως.

Αυτά λοιπόν με τα κέρινα βασιλικά κελιά μας. Εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόστος και εξάρτηση από άλλους.

Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο, πόσο χρήσιμο σου φάνηκε ?